Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

We hoeven niet ver terug in de tijd om naar de periode te gaan dat de blockchain technologie als innovatief en futuristische omschreven werd. Tegenwoordig is het gebruik van de blockchain technologie al volledig ingeburgerd in een grote diversiteit aan sectoren. Met deze snel stijgende interesse in blockchain is ook het begrip en implementatie van het tokeniseren in een hoog tempo veranderd. Tokenization heeft zich immers geprofileerd als een van de meest veelbelovende instrumenten van onze inmiddels gedigitaliseerde wereld. De vraag waarom tonisering absoluut de toekomst is, is dan ook volgens vele kenners al lang beantwoordt maar het is wel goed om na te denken over de factoren die van belang zijn hoe tokenisatie er in de toekomst uit gaat komen te zien.

Oorsprong van tokenisering

Voor de oorsprong van tokenisering moeten we verder terug in de geschiedenis als je jezelf in eerste instantie wellicht beseft. De allereerste toepassingen van tokens (in dit geval in de oervorm) brengt ons terug naar het Britse Rijk die leefden in de periode van de 17e tot de 19e eeuw. De tokens die in die tijd gebruikt werden dienden als alternatief voor de munten die we nu kennen en wisselden van eigenaar bij de aankoop van spullen of het leveren van diensten. Het geven van waarde aan specifieke ruilvoorwerpen, in vorm van tokens, was toen als duidelijk.

Moderne vormen van tokenisatie

We maken een enorme sprong in de tijd naar de periode net voor ons huidige tijdperk. Wat weinig mensen zich realiseerden is dat er al in een relatief vroeg stadium gebruik werd gemaakt van een vorm van tokenisatie. Vault- en vaultless tokenization wordt al een lange tijd gebruikt voor het beveiligen van persoonsgegevens De introductie van de blockchain technologie heeft ervoor dat er veel meer moderne vormen van tokenisatie zijn ontwikkeld en dat tokenisering bij veel mensen veel meer onder de aandacht is gekomen. na verloop van tijd is het tokenisatie concept immers doorgedrongen tot het domein van de online handel. Denk hierbij aan de opkomst van het gebruik van platform tokens, utility tokens, governance tokens en non fungibele tokens (NFT’s). Lees hier meer over de verschillende vormen van tokenization. Het op de markt brengen van digitale munteenheden is een van de belangrijke toekomstgerichte ontwikkelingen van tokenisering maar dit is zeker ook het geval met betrekking tot het vermarkten van NFT’s. Daarnaast is tokenisatie een toepassing om de waarde van activa op te splitsen in kleinere delen waardoor het doen van investeringen veel toegankelijker wordt en niet uitsluitend voorbehouden is aan het meer vermogende deel van de bevolking. Dat laatste is exact wat immotokens met investeringsvastgoed probeert te realiseren.

Hoe toekomstgericht is tokenisering?

Een op blockchain gebaseerde tokenisering biedt een transparante, veilige en vooral vooruitstrevende aanpak voor het beheer van een activum dat waarde heeft. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat blockchain een belangrijke bijdrage levert aan de decentralisatie van processen. De huidige praktische problematieken met betrekking tot bureaucratie, manipulatie, het gebruik van ingewikkelde systemen, een onverklaarbare besluitvorming en een ongelijke verdeling van voordelen, worden hiermee het hoofd geboden. Hiermee willen we aangeven dat blockchain gebaseerde tokenisering voorziet in veel huidige behoeften en tegenwerpingen wegneemt. De decentralisatie van processen zorgt dus voor een aanzienlijke efficiëntie. Alleen al uit het bovenstaande blijkt hoe toekomstgericht tokenisering is. Het afstappen van dit soort processen moet worden gezien als een stap terug in de ontwikkeling van de maatschappij maar we hebben het hier uiteraard over een praktisch onmogelijke optie.

Om een voorbeeld van het bovenstaande te geven: tokenized activa kunnen nu ook gedeeltelijke eigendomsrechten vertegenwoordigen. Dit is iets wat in het verleden voor onmogelijk werd gehouden maar waar juist in de huidige maatschappij behoefte aan is. Op deze manier wordt immers het gat dat de traditionele financiële markt laat vallen, op een praktische manier opgevuld. Veel financiële instellingen vragen tegenwoordig immers geld voor het beheren van spaargeld. Hier werd in het verleden nog een aanzienlijk rentepercentage voor betaald. Het gevolg is dat het gebruik maken van een spaarrekening niet meer een optie is om spaargeld te laten renderen. Veel mensen zijn hierdoor op zoek gegaan naar alternatieven. Het investeren in vastgoed is hierbij een uitstekende optie. In het verleden was deze optie voor veel mensen ontoegankelijk omdat ze financieel niet in staat waren om een grote investering te doen. Door tokenisering behoort deze optie nu wel tot de mogelijkheden waarvan veel mensen dan ook dankbaar gebruik maken. Lees hier nog meer over de impact van tokenization op activa.

De reikwijdte van tokenization

De reikwijdte van tokenization is enorm groot. Tokenization wordt veelvuldig toegepast in de gezondheidszorg (denk aan het gebruik van persoonlijke gezondheidsdossier en farmaceutische leveringen), in de financiële sector, vermogensbeheer, vastgoed, de verzekeringssector, de kunstsector en het verhandelen van andere digitale) verzamel projecten. De toekomst zal dan ook ongetwijfeld worden gekenmerkt door de toenemende mogelijkheden van tokenization met betrekking tot de immateriële factoren zoals tijd, ideeën en bekwaamheden. Lees hier meer over concrete tokenization projecten in België

Voorwaarden van het toepassen van tokenisatie

Het bovenstaande geeft aan dat tokenisatie in de toekomst nog veel meer toegepast kan worden en het lijkt geen twijfel dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Er zijn wel een aantal voorwaarden die gesteld moeten worden aan het toepassen van tokenisatie. Aspecten als een gebrek aan vertrouwen, het gebrek aan transparantie, het gebrek aan regelgeving en het gebrek aan de benodigde infrastructuur vormen belangrijke voorwaarden om tokenisatie toe te kunnen passen.

Uit deze bovenstaande voorwaarden (mede geformuleerd op basis van de behoeftepatroon van de eindgebruiker) blijkt dat lang niet iedere organisatie van de ene op de andere dag kan overstappen op een getokeniseerd aanbod. Immotokens heeft al deze aspecten de benodigde aandacht gegeven om optimaal te voldoen aan alle genoemde voorwaarden. Dit doen we onder andere door onze gebruikers een gebruiksvriendelijke maar vooral optimaal beveiligde digitale omgeving aan te bieden en volledig transparant te zijn met betrekking tot de investeringen. Daarnaast zorgen we dat de juridische en fiscale facetten van deze vormen van tokenisatie altijd inzichtelijk zijn. Immotokens is een open en toegankelijk platform waar we het investeren in vastgoed toegankelijk maken voor iedereen.

Heb je vragen over ons aanbod en/of interesse om vrijblijvend met ons af te stemmen wat voor jou de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer informatie?

Spreek met een van onze beleggingsadviseurs. We bezorgen je graag meer informatie of een rendementssimulatie. Vraag hieronder een kennismakingsgesprek aan.