Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Blockchain technologie begint met de dag een grotere rol te spelen in het dagelijkse leven. Deze relatief nieuwe technologie blijkt op veel verschillende manieren voordelen te bieden. Specifiek is er daarbij aandacht voor het fenomeen tokenisatie. Dit stelt grote bedrijven in staat om bepaalde producten of diensten te ‘tokeniseren’. In dit artikel bespreken we wat dit precies inhoudt en hoe het in de praktijk wordt toegepast om bepaalde voordelen te behalen.

Wat houdt tokenisatie precies in?

Voordat we daadwerkelijk de voordelen en voorbeelden induiken, is het natuurlijk wel zo fijn om precies te begrijpen wat tokenisatie nu precies inhoudt. Daar waar de meeste mensen direct aan cryptocurrencies denken, blijkt hier nog aardig wat nuance in te zitten. Lees hier meer over het verschil tussen tokens en crypto.

Met tokenisatie wordt het digitaliseren van een specifieke waarde-eenheid bedoeld. Zo stelt het je bijvoorbeeld in staat om fysieke middelen te digitaliseren. De token representeert dan een bepaalde waarde met betrekking tot het fysieke middel. Gezien het zo mogelijk is om één op één een fysiek middel digitaal te krijgen, is het een stuk makkelijker om deze te verhandelen.

De voordelen van tokenisatie

Nu je begrijpt wat tokenisatie in grote lijnen inhoudt, worden waarschijnlijk ook direct de belangrijkste voordelen enigszins duidelijk. In de praktijk blijken vooral de volgende voordelen in België een grote rol te spelen:

  • Vermindert barrières voor investeringen: Het meest voor de hand liggende voordeel van tokenisatie is dat het de barrière voor het doen van een investering stevig verlaagd. Dankzij tokenisatie is het bijvoorbeeld voor particuliere investeerders ineens een stuk toegankelijker om in bepaalde fysieke middelen te investeren. Dankzij tokenisatie is het namelijk een optie om een fysiek middel in veel kleinere digitale tokens op te delen. Zodoende is er een veel lager startbedrag vereist voor een investering. Zeker ten opzichte van de aanschaf van het complete fysieke middel in z’n geheel.
  • Verbeterde regulatie: Tegelijkertijd gaat tokenisatie voor een verbeterde regulatie zorgen. Dankzij deze manier van werken is het namelijk makkelijker om uniforme standaarden te ontwikkelen. Wanneer uiteindelijk bijna iedereen met tokenisatie begint te werken, investeer je in de meeste digitale en fysieke middelen op ongeveer dezelfde wijze. Het reguleren van deze markt is dan veel overzichtelijker. Er ontstaat duidelijkheid, wat zowel voor de aanbieders als ook de vragers een fijne manier van werken gaat opleveren.
  • Meer liquiditeit: Tot slot is er sprake van een sterk verhoogde liquiditeit als aanbieder van een fysiek of digitaal middel. Stel dat je bijvoorbeeld een aantal vastgoedpanden in het bezit hebt. Er is dan maar zeer beperkt sprake van liquiditeit. Je moet alles regelen rondom het verkopen van één van de panden om geld op je rekening te krijgen. Met tokenisatie is dit een ander verhaal. Het verkopen van bijvoorbeeld een derde van de waarde van een pand is dan vrij makkelijk. De bijbehorende verhoogde liquiditeit is dan vrij eenvoudig behaald.

Top 4 use cases voor tokenisatie in België

Om nog wat duidelijker te krijgen hoe dit alles nu in België van toepassing is, bekijken we bij deze de top 4 uses cases voor tokenisatie in België. Het gaat hier om praktische toepassingsopties, die vandaag de dag al beschikbaar zijn:

#1: Tokenisatie van zeldzame metalen

Bepaalde zeldzame metalen hebben natuurlijk al een flink aantal jaren een hoge waarde gehad. Ze zijn dan ook een vrij robuust investeringsmiddel. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk goud. Het lastige van goud is echter dat hier vandaag de dag niet bepaald makkelijk in te handelen is. Het verplaatsen en opslaan van goud is zeer gecompliceerd. Bovendien moet je je daarbij aan allerlei internationaal vastgelegde reguleringen houden. In principe is er een duidelijke conclusie te trekken; goud is niet liquide.

De tokenisatie van een zeldzaam metaal als goud is dan ook een relatief logische oplossing. Dankzij tokenisatie zijn we in staat om goud op te delen in vaste gedeeltes. En dat zonder dat je fysiek goud hiervoor hoeft om te smelten, te verplaatsen en moet opslaan. Dit alles gaat ervoor zorgen dat het voor de gemiddelde Belg ineens heel makkelijk is om daadwerkelijk eigenaar te worden van een hoeveelheid goud. Hetzelfde geld voor andere zeldzame metalen, zoals zilver en brons.

Voorbeelden van bedrijven die op deze manier te werk gaan, zijn Cache en Pax Gold. Ze zorgen ervoor dat er een sterk verhoogde liquiditeit van goud ontstaat, terwijl bijbehorende kosten tot een minimum beperkt blijven.

#2: Tokenisatie van vastgoed

De tokenisatie van vastgoed is één van de grootste doorbraken als direct gevolg van de introductie van blockchain technologie gebleken. Zoals eerder namelijk al kort aangegeven, is het voor de gemiddelde persoon vrij lastig om in vastgoed te investeren. Hiervoor is in principe een startkapitaal nodig van minstens €100.000. En met de huizenprijzen van tegenwoordig kom je zelfs al eerder in de buurt van een minimaal benodigd startkapitaal dat boven de €200.000 uitkomt.

Dankzij tokenisatie van vastgoed is het ineens mogelijk om een bepaalde vorm van vastgoed in veel kleinere, digitale stukjes op te delen. Hierdoor is het dan bijvoorbeeld al mogelijk om in 1/1000 van een woning te investeren. Door te werken met zeer specifieke smart contracts via de blockchain, zijn deze tokens waterdicht. Ze geven je bij aankoop het directe eigenaarschap over het specifieke stuk vastgoed dat het representeert. Bovendien is via het smart contract ook de transactiehistorie te achterhalen. Het is dan volledig duidelijk wie er allemaal eigenaar zijn geweest van dat specifieke token.

In België heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om te investeren in vastgoed via Immotokens. Een investering van slechts €50 is al genoeg om vastgoedeigenaar te worden. Zo deel je bijvoorbeeld mee in de huuropbrengsten van dat specifieke pand.

#3: Tokenisatie in de logistiek

De logistiek is een andere sector waarin tokenisatie zeker een belangrijke rol lijkt te gaan spelen. Dit heeft alles te maken met het feit dat men in de logistiek met vrachtbrieven werkt. Deze vormen een bewijs van eigenaarschap. Echter ontstaan hier vaak problemen mee wanneer men een vrachtbrief kwijt is. Denk aan vertragingen en problemen met het achterhalen van de daadwerkelijke eigenaar.

Middels tokenisatie in de logistiek zorgt het bedrijf CargoX bijvoorbeeld voor een revolutie. In plaats van met vrachtbrieven te werken, vervangen ze dit door een werkwijze middels blockchain technologie. Via een app creëert de vervoerder een ‘slimme’ vrachtbrief, in de vorm van een token. Deze stuurt die persoon dan op naar de exporteur. Vervolgens is de exporteur in afwachting van het geld en stuurt na ontvangst hiervan de slimme vrachtbrief door naar de importeur. De token is dan het bewijs van eigenaarschap waar de importeur een beroep op kan doen.

Ook in België komt dit in de praktijk van pas. Een echte havenstad als Antwerpen heeft er veel baat bij dat de processen voortaan middels tokenisatie kunnen verlopen.

#4: NFT’s

Tot slot zijn er dan nog de NFT’s, de non-fungible tokens. Hierbij gaat het dus om fysieke of digitale middelen die onmogelijk in meerdere gedeelten op te delen zijn. Een belangrijk voorbeeld hiervan is een specifiek kunstwerk. In België kan je via Rubey investeren in kunsttokens.

In de fysieke wereld komt er veel kijken bij het transfereren van eigenaarschap wat een waardevol kunstwerk betreft. Via NFT’s verloopt dit alles een stuk makkelijker. Digitale kunstwerken zijn namelijk te verifiëren via de blockchain. Bovendien is het heel makkelijk om ze van de ene naar de andere persoon te sturen. Dit gebeurt normaal gesproken via een digitale marktplaats, zoals OpenSea.

Een van de bekendste voorbeelden van dit moment is CryptoPunks. Deze relatief simpel ogende ontwerpen zijn een van de eerste NFT’s ooit gemaakt. Hierdoor zijn sommigen tegenwoordig miljoenen euro’s waard. Voor een uniek Belgisch voorbeeld van een NFT komen we uit bij de drie NFT’s van zijn grootste ritzeges, die wielrenner Wout van Aert recentelijk lanceerde. Lees hier meer over de investeren in NFT’s.

 

 

Wil je meer informatie?

Spreek met een van onze beleggingsadviseurs. We bezorgen je graag meer informatie of een rendementssimulatie. Vraag hieronder een kennismakingsgesprek aan.