Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

De populariteit van huurkoopwoningen, waarbij woningen eerst worden gehuurd met een optie tot kopen in de toekomst, stijgt nu de Vlaamse woningmarkt voor veel gezinnen steeds minder toegankelijk wordt. Het aanbod kan de groeiende vraag echter niet bijbenen.

Steeds meer jonge gezinnen vinden het moeilijk om hun eerste woning te kopen vanwege stijgende hypotheekrentes en de oplopende huizenprijzen. Dit leidt tot een grotere interesse in de huurmarkt. Huurkoop biedt deze gezinnen een oplossing: ze huren een woning en hebben de optie om deze later tegen een vooraf bepaald bedrag te kopen. Dit is een uitkomst voor gezinnen die niet direct over de middelen beschikken om een woning te kopen of een hypotheek te nemen.

BNP Paribas Fortis en vastgoedontwikkelaar Matexi introduceerden dit voorjaar hun huurkoopconcept genaamd HappyNest. Het initiatief biedt ongeveer honderd woningen aan in verschillende Vlaamse regio’s. Na vijf jaar huren kunnen de huurders besluiten of ze de woning willen kopen. Daarbij kunnen ze tot de helft van de huur van de laatste vier jaar terugkrijgen wanneer ze besluiten tot aankoop over te gaan.

Echter, het concept is niet zonder risico. Als de huizenprijzen dalen, kan men uiteindelijk meer betalen dan de actuele marktprijs bij aankoop.

De vraag naar dit soort woningen overtreft het aanbod aanzienlijk. HappyNest rapporteerde meer dan duizend potentiële kopers op hun wachtlijst, wat leidt tot uitbreiding van hun aanbod in andere Vlaamse regio’s. De joint venture, Hamsterhuren, introduceerde het huurkoopmodel vijf jaar geleden en ziet ook een significante toename in de vraag. Momenteel bieden zij ongeveer 700 huurkoopwoningen aan, met een wachtlijst van meer dan 20.000 mensen.

Daarnaast zijn er ook nieuwe spelers in de markt, zoals Koqoon uit Brussel, die een ander model voorstellen. Bij Koqoon kan men een gewenste woning aanwijzen, die Koqoon vervolgens aankoopt en verhuurt aan de geïnteresseerde. Later kan de huurder de woning van Koqoon kopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Een innovatief alternatief dat ook opduikt in de markt is Immotokens. Zij maken het investeren in huurkopen ook toegankelijk voor particuliere investeerders. Zij hebben een online investeringsplatform waar investeerders mee kunnen participeren in vastgoedinvesteringen. Zo zijn ze een van de alternatieven voor huurkopen.

Wil je meer informatie?

Spreek met een van onze beleggingsadviseurs. We bezorgen je graag meer informatie of een rendementssimulatie. Vraag hieronder een kennismakingsgesprek aan.