Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Het aankoopproces van een huis kan uitdagend zijn, vooral als je tegen de financiële barrière van onvoldoende eigen middelen aanloopt. Gelukkig zijn er in deze moderne tijden diverse alternatieve routes beschikbaar die deze uitdaging kunnen verlichten. Laten we enkele van deze opties nader bekijken.

Inhoud:

  1. Overheidsprogramma’s die helpen bij de aankoop van een huis
  2. Private investeerders en co-kopen
  3. Familiehulp en het principe van ‘schenking’
  4. De co-koop optie van Immotokens
  5. Extra lening naast je hypotheek
  6. Overige alternatieve financieringsopties

1. Overheidsprogramma’s die helpen bij de aankoop van een huis

Diverse overheden hebben programma’s opgezet om huizenkopers te ondersteunen, vooral diegenen die moeite hebben om de vereiste aanbetaling op te brengen. Zo kunnen er gesubsidieerde leningen of premies beschikbaar zijn voor eerste huizenkopers. Door gebruik te maken van dergelijke programma’s kun je een deel van de benodigde eigen middelen afdekken.

In België bieden verschillende gewesten steunmaatregelen aan voor huizenkopers. Zo bestaat er in Vlaanderen de ‘Vlaamse woonlening’ voor gezinnen met een beperkt inkomen.

Voorbeeld: Stel je voor, een gezin in Antwerpen wil een huis kopen van €250.000, maar beschikt over slechts €20.000 eigen middelen. Via de Vlaamse woonlening kunnen ze tegen een verlaagde rentevoet de ontbrekende €30.000 lenen.

2. Private investeerders

Er zijn investeerders op de markt die bereid zijn om samen met individuen in vastgoed te investeren. Dit zijn vaak grotere fondsen die op zoek zijn naar interessante investeringsprojecten.

3. Familiehulp en het principe van ‘schenking’

Een andere mogelijkheid is om financiële hulp van familieleden te zoeken. In sommige gevallen kunnen familieleden bereid zijn om geld te schenken of te lenen om de aanbetaling te helpen financieren. Zorg er wel voor dat eventuele leningen of schenkingen correct zijn gedocumenteerd om eventuele toekomstige conflicten te voorkomen. In België kan je tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan familieleden. Dit kan nuttig zijn voor de aankoop van een woning.

Een mogelijkheid is dat je ouders (of anderen) je een belastingvrije gift geven voor je huis. Tot een bedrag van €28.947 (in 2023) kan dit belastingvrij en kun je het als eigen inbreng gebruiken. Bedragen boven deze limiet zijn ook mogelijk, maar daarover betaal je schenkbelasting.

Voorbeeld: Els uit Gent heeft €25.000 nodig voor de aanbetaling van haar nieuwe huis. Haar grootouders schenken haar dit bedrag, waardoor ze belastingvoordelen genieten en Els haar droomhuis kan kopen.

4. De co-koop optie van Immotokens

Een innovatieve oplossing voor diegenen die moeite hebben om voldoende eigen middelen op te brengen, is de co-koop optie van Immotokens. Door kopers en investeerders te matchen, maakt Immotokens de woningaankoop voor velen toegankelijker. Deze optie stelt potentiële kopers in staat om hun vastgoeddromen te realiseren zonder te wachten tot ze voldoende hebben gespaard.

Voorbeeld: Mark wil een loft van €350.000 kopen maar mist €70.000 aan eigen middelen. Via Immotokens vindt hij een investeerder die dit bedrag bijdraagt in ruil voor een deel van de huurinkomsten.

5. Extra lening naast je hypotheek

Je kunt in bepaalde situaties een aparte lening naast je hypotheek nemen. Dit is vooral als je op inkomen een hogere hypotheek kan krijgen dan op woningwaarde.

Bijvoorbeeld, als je op inkomen een hypotheek van € 350.000 kunt nemen, maar een huis koopt van € 250.000, dan zou je een persoonlijke lening van zo’n € 15.000 kunnen overwegen voor de bijkomende kosten.

6. Overige alternatieve financieringsopties

Buiten de hierboven genoemde opties zijn er nog andere alternatieve financieringsroutes. Denk bijvoorbeeld aan peer-to-peer lenen, waarbij je geld leent van individuen in plaats van traditionele financiële instellingen. Een andere mogelijkheid is een ‘lease-to-own’ model, waarbij je een woning huurt met de optie om het na verloop van tijd te kopen. Sommige Belgische banken bieden ‘bulletkredieten’ aan, waarbij je tijdens de looptijd enkel rente betaalt en pas op het einde het ontleende bedrag terugbetaalt.

Voorbeeld: Sofie uit Mechelen wil een huis van €280.000 kopen maar kan slechts €40.000 aan eigen middelen bijdragen. Ze neemt een bulletkrediet voor de resterende €40.000 en betaalt maandelijks enkel de rente.

Conclusie:
Hoewel het ontbreken van voldoende eigen middelen een obstakel kan vormen, zijn er diverse wegen die naar je droomhuis leiden. Door je opties te verkennen, voorbereid te zijn en innovatieve oplossingen zoals Immotokens te overwegen, kun je je positie versterken en je dichter bij het realiseren van je vastgoeddromen brengen.

Wil je meer informatie?

Spreek met een van onze beleggingsadviseurs. We bezorgen je graag meer informatie of een rendementssimulatie. Vraag hieronder een kennismakingsgesprek aan.