Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

In 2023 staan investeerders voor een interessante keuze: investeren in winkelruimte of logistieke ruimte. Beide opties hebben unieke kenmerken en marktdynamieken. Dit artikel onderzoekt de huidige trends en weegt de voor- en nadelen af van beide investeringsmogelijkheden.

Trends in 2023

Aan de ene kant zien we in de winkelsector een groeiende integratie van digitale en fysieke winkelervaringen, waarbij de nadruk ligt op omnichannel retail. Dit gaat hand in hand met de opkomst van ervaringsgerichte detailhandel, waar winkels unieke fysieke ervaringen bieden om klanten te trekken. Tegelijkertijd is er een verschuiving naar winkelruimten in lokale gemeenschappen, wat wijst op een voorkeur voor buurtgerichte winkelervaringen.

Aan de andere kant wordt de markt voor logistieke ruimtes aangedreven door de onstuitbare groei van e-commerce, die een constante vraag naar deze ruimtes genereert. Technologische vooruitgang, zoals automatisering en slimme logistieke oplossingen, optimaliseert de efficiëntie binnen deze sector. Daarnaast is er een toenemende focus op duurzaamheid in logistiek, met een nadruk op milieuvriendelijke operaties.

Winkelruimte

  • Digitale Integratie: De opkomst van omnichannel retail, waarbij online en offline winkelervaringen worden gecombineerd.
  • Ervaringsgerichte Detailhandel: Fysieke winkels die unieke ervaringen bieden om klanten te trekken.
  • Lokale Focus: Een toename in vraag naar lokale winkelruimten door een groeiende voorkeur voor buurtgerichte winkelervaringen.

Logistieke Ruimte

  • E-commerce Groei: Een gestage groei van online winkelen verhoogt de vraag naar logistieke ruimtes.
  • Technologische Innovatie: Automatisering en slimme logistieke oplossingen optimaliseren de supply chain.
  • Duurzaamheid: Toenemende nadruk op duurzame en milieuvriendelijke logistieke operaties.

Investeren in logistiek vastgoed: de voordelen

nvesteren in winkelruimte kan aantrekkelijk zijn vanwege potentieel hoge huurrendementen, vooral in populaire winkelgebieden. Deze investering kan ook diversiteit toevoegen aan een vastgoedportefeuille en mogelijkheden voor waardevermeerdering bieden. Echter, de detailhandel is gevoelig voor economische schommelingen en de groeiende concurrentie van e-commerce. Dit kan leiden tot een hoger risico op leegstand en de noodzaak voor continue aanpassing aan veranderende consumentenbehoeften.

Aan de andere kant biedt de investering in logistieke ruimte een meer stabiele optie, met langdurige huurcontracten en minder onderhoudsvereisten. De voortdurende groei in online winkelen zorgt voor een stabiele vraag naar deze ruimtes. Echter, de waarde van logistieke ruimtes is sterk afhankelijk van hun locatie en de initiële investeringskosten kunnen aanzienlijk zijn. Bovendien kunnen strenge milieu- en bouwvoorschriften de ontwikkeling en exploitatie van deze ruimtes beïnvloeden.

Winkelruimte

  • Hoog Huurrendement: Aantrekkelijke huurprijzen in populaire winkelgebieden.
  • Waardevermeerdering: Goed gelegen winkelpanden kunnen in waarde stijgen.
  • Diversificatie: Voegt diversiteit toe aan een vastgoedportefeuille.

Logistieke Ruimte

  • Lange Huurcontracten: Huurders van logistieke ruimtes sluiten vaak lange-termijncontracten af.
  • Lage Onderhoudskosten: Logistieke ruimtes vereisen over het algemeen minder onderhoud dan winkelruimtes.
  • Stabiele Vraag: Voortdurende groei in e-commerce zorgt voor een constante vraag.

Nadelen

Winkelruimte

  • Concurrentie van E-commerce: Online winkelen kan de vraag naar fysieke winkelruimtes verminderen.
  • Gevoelig voor Economische Schommelingen: Detailhandel is vaak gevoeliger voor economische neergang.
  • Hoog Risico op Leegstand: Populaire winkellocaties kunnen snel veranderen, wat het risico op leegstand verhoogt.

Logistieke Ruimte

  • Locatieafhankelijkheid: De waarde van logistieke ruimtes is sterk afhankelijk van hun locatie ten opzichte van transportroutes.
  • Grote Initiele Investering: De opstartkosten voor logistieke ruimtes kunnen aanzienlijk zijn.
  • Regelgevingsuitdagingen: Strengere milieu- en bouwvoorschriften kunnen de ontwikkeling beïnvloeden.

Conclusie

De keuze tussen investeren in winkel- of logistieke ruimte in 2023 hangt dus af van de individuele investeringsstrategie, risicotolerantie en inzicht in de markt. Winkelruimtes bieden mogelijkheden voor hoge rendementen en waardevermeerdering, maar vereisen een actieve betrokkenheid bij de veranderende detailhandel. Logistieke ruimtes daarentegen bieden stabiliteit en lagere onderhoudskosten, maar vereisen een diepgaand begrip van de e-commerce en logistieke sector. Beide investeringsopties bieden unieke kansen en uitdagingen in het veranderende economische klimaat van 2023.

Wil je meer informatie?

Spreek met een van onze beleggingsadviseurs. We bezorgen je graag meer informatie of een rendementssimulatie. Vraag hieronder een kennismakingsgesprek aan.