Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Investeren in vastgoed staat al lang bekend als een robuuste methode om vermogen op te bouwen en een beleggingsportefeuille te diversifiëren. Cohousing, waarbij individuen en gezinnen in privé-units wonen binnen een groter gemeenschappelijk project, biedt unieke financiële voordelen. In dit artikel onderzoeken we deze voordelen, ondersteund met concrete cijfers en rekenvoorbeelden, om het potentieel rendement van dergelijke investeringen te verduidelijken.

Introductie tot cohousing

Cohousing is een concept dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Het draait om het creëren van een leefgemeenschap waarbij bewoners niet alleen privéruimtes hebben, maar ook gemeenschappelijke faciliteiten delen. Dit kan variëren van tuinen en speelruimtes tot keukens en wasserijen. Dit model biedt niet alleen sociale en ecologische voordelen, maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn voor investeerders.

Hoger huurrendement

Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van cohousing voor investeerders is het potentieel voor hogere huurinkomsten. Door de gedeelde faciliteiten kunnen meer huurders worden ondergebracht dan in een traditionele verhuuromgeving met dezelfde oppervlakte.

Rekenvoorbeeld:

  • Investering in een standaard eengezinswoning: €500.000
  • Maandelijkse huur: €1.200
  • Bruto huurrendement per jaar: 2,88%

Vergelijk dit met een cohousing-project:

  • Investering: €500.000
  • Maandelijkse huur per cohousing-unit: €800
  • Aantal units: 6
  • Totale maandelijkse huur: €4.800
  • Bruto huurrendement per jaar: 11,52%

Het verschil in huurrendement is aanzienlijk en toont de financiële aantrekkelijkheid van cohousing-investeringen.

Vermindering van operationele kosten

Een ander financieel voordeel van cohousing is de potentiële vermindering van operationele kosten. Gedeelde faciliteiten betekenen vaak lagere onderhouds- en beheerkosten per eenheid.

Rekenvoorbeeld:

  • Operationele kosten voor traditionele verhuur: 40% van de huurinkomsten
  • Operationele kosten voor cohousing: 30% van de huurinkomsten
  • Jaarlijkse besparing: 10% van €57.600 (jaarlijkse huurinkomsten) = €5.760

Deze besparingen kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verhogen van het netto rendement voor investeerders.

Stabiliteit en risicospreiding

Cohousing biedt een intrinsieke stabiliteit en risicospreiding die bijdraagt aan het aantrekkelijke rendement. Door de diversiteit van huurders en de gemeenschapsgerichte aard van cohousing, kunnen investeerders profiteren van een stabielere huurstroom.

Rekenvoorbeeld:

  • Leegstand in traditioneel verhuurmodel: 5%
  • Leegstand bij cohousing: 2%
  • Jaarlijkse besparing door lagere leegstand: 3% van €57.600 (jaarlijkse huurinkomsten) = €1.728

Een lagere leegstand betekent dat investeerders kunnen rekenen op een meer consistente inkomstenstroom, wat de stabiliteit van hun investering ten goede komt.

Waardestijging van het eigendom

Cohousing-projecten hebben vaak een hogere waardestijging dan traditionele vastgoedinvesteringen vanwege hun unieke karakter, duurzame bouwmethoden en groeiende populariteit.

Rekenvoorbeeld:

  • Jaarlijkse waardestijging traditioneel vastgoed: 3%
  • Jaarlijkse waardestijging cohousing: 5%
  • Extra kapitaalgroei per jaar op een investering van €500.000: 2% = €10.000

Deze meerwaarde kan een aanzienlijk verschil maken in de totale rendementen op lange termijn, vooral als we rekening houden met de kracht van samengestelde groei.

Potentiële belastingvoordelen

Overheden ondersteunen vaak duurzame en gemeenschapsgerichte projecten zoals cohousing door middel van belastingvoordelen en subsidies. Dit kan de financiële haalbaarheid van een cohousing-project verder verbeteren.

Rekenvoorbeeld:

  • Subsidie voor duurzame projecten: 10% van de investering
  • Subsidiebedrag: 10% van €500.000 = €50.000

Deze belastingvoordelen en subsidies kunnen de initiële investeringskosten aanzienlijk verlagen en het rendement op de investering verbeteren.

De rol van Immotokens in cohousing-investeringen

Bij Immotokens zijn we gespecialiseerd in het identificeren en faciliteren van hoogwaardige cohousing-investeringen. Onze expertise ligt in het matchen van investeerders met de juiste projecten, en in het bieden van ondersteuning doorheen het gehele investeringsproces. We begrijpen de markt, de regelgeving en de unieke financiële kansen die cohousing biedt.

Diensten van Immotokens:

  • Marktonderzoek en -analyse
  • Selectie van hoogwaardige cohousing-projecten
  • Juridische en financiële ondersteuning
  • Beheer van investeringen en assets

Door samen te werken met Immotokens kunnen investeerders profiteren van onze diepgaande kennis van de cohousing-markt en toegang krijgen tot projecten met hoge rendementen. We zijn toegewijd aan het ondersteunen van onze klanten bij elke stap, van de initiële investering tot het beheer van het vastgoed.

Conclusie

Cohousing vertegenwoordigt een unieke kans voor vastgoedinvesteerders. Door de combinatie van hogere huurinkomsten, lagere operationele kosten, stabiliteit, waardestijging en belastingvoordelen, biedt cohousing een aantrekkelijk rendement op de investering. Bij Immotokens zijn we toegewijd aan het helpen van investeerders om de vruchten te plukken van dit innovatieve en snelgroeiende segment van de vastgoedmarkt. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe u kunt beginnen met investeren in cohousing en profiteer van de aanzienlijke rendementen die het biedt.

Wil je meer informatie?

Spreek met een van onze beleggingsadviseurs. We bezorgen je graag meer informatie of een rendementssimulatie. Vraag hieronder een kennismakingsgesprek aan.