Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

De digitale transformatie van onze maatschappij heeft in verschillende sectoren voor ingrijpende veranderingen (lees: verbeteringen) gezorgd. Een van de constructies waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt is het tokenizen. Tokenisering voorziet in veel behoeften en biedt veel praktische voordelen op gebied van het doen van investeringen. Om een praktisch voorbeeld te geven: door de mogelijkheden die het tokenizen biedt, wordt investeren in vastgoed veel toegankelijker gemaakt. Genoeg reden om je in deze optie te verdiepen zeker nu de traditionele financiële sector je weinig tot geen mogelijkheden meer biedt om rendement uit je spaargeld te halen. Daarom lees je in dit artikel alles wat je moet weten over het tokenizen.

Wat is tokenisering?

Tokenisering is een investeringsmethode waarbij een totale waarde van bijvoorbeeld fysieke producten, vastgoedprojecten, toegang, eigenaarschap of andere investeringen wordt onderverdeeld in kleinere delen. Deze kleinere eigendomsrechten vertegenwoordigen een waarde die in verhouding staat tot de investering. Een van de belangrijkste voordelen van tokenisering is dat het investeren in grotere projecten voor veel mensen een stuk toegankelijker wordt. Eventuele liquiditeitseisen vormen hierdoor veel minder een belemmering. Daarnaast zorgt tokenisering voor transparantie bij dit soort investeringsmodellen omdat hierbij vaak gebruik wordt gemaakt van de blockchain technologie. Deze gedecentraliseerde toepassing zorgt daarnaast voor een aanzienlijke kostenbesparing en efficiëntie op investeringsgebied. De blockchain technologie vormt hiermee de ideale toepassing om materiële- en immateriële activa om te zetten in tokens.

Een goed voorbeeld op dit gebied is het aanbod van Immotokens. Met een immotoken word je voor een deel vastgoedeigenaar en kun je dus profiteren van de huuropbrengst van de woning en de eventuele meerwaarde van de verkoop van het pand in de toekomst. Op deze manier wordt het investeren in vastgoed tastbaar, veilig en vooral toegankelijk gemaakt. Daarnaast kan dit een mooi rendement opleveren. Het investeren in immotokens vormt hierdoor een uitstekend alternatief op de opties die in de traditionele financiële sector worden aangeboden. In deze sector levert het sparen van geld tegenwoordig immers niets of nauwelijks meer iets op!

Het potentieel van tokenisatie

Het potentieel van de token technologie is enorm. Deze zeer efficiënte digitale oplossingen voor bestaande financieringsmethodes en de opkomst van geheel nieuwe modellen voor financiering en samenwerkingsvormen is inmiddels algemeen aanvaard als een betrouwbare aanpak voor het isoleren van gegevens in ecosystemen. Uiteraard speelt de introductie van de blockchain technologie een voorname rol in het steeds groter groeiende potentieel van tokenisatie. In principe bieden blockchain tokens immers een digitale weergave van de specifieke waarde die de tokens vertegenwoordigen. Dit wordt op een zeer transparante wijze gevisualiseerd. Hierbij wordt er gebruik wordt gemaakt van een gedecentraliseerd systeem waarmee ook meteen een aanzienlijke kostenbesparing wordt gedaan. Er wordt immers geen gebruik gemaakt van de diensten van een centrale tussenpersoon of instantie. Het systeem wordt beheerd door de gebruikers zelf. De transacties worden dan ook geverifieerd door de aangesloten computersystemen waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om te frauderen. De blockchain technologie wordt immers vormgegeven door een keten van blokjes informatie die elkaar opvolgen. Lees hier meer over de impact van blockchain op de vastgoedsector.

Opkomst van het tokenizen

Om de snelle opkomst van het tokenizen in beeld te brengen, hoeven we niet zo gek ver terug in de tijd. In de snelheid waarop de digitalisering van de maatschappij is vormgegeven, worden ook nieuwe toepassingen hiervoor geïntroduceerd. Tokens zijn oorspronkelijk geïntroduceerd als uniek gegevensbeveiligingsmechanisme. De financiële dienstverlening maakte al snel dankbaar gebruik van deze mogelijkheid voor het beveiligen van vertrouwelijke informatie zoals creditcardnummers, persoonlijk identificeerbare informatie en financiële overzichten. Deze gevoelige informatie van gebruikers werd omgezet in een token waarbij er gebruik werd gemaakt van een ijzersterke wiskundige versleuteling bestaande uit en onkraakbare reeks van cijfers, letters en andere tekens. In navolging van de financiële sector besloot ook de medische sector gebruik te maken van tokens om medische gegevens op de meest veilige manier op te slaan.

Toepassingen van tokenisering

De toepassingen van tokenisering zijn tegenwoordig veelzijdig te noemen. Naast het gebruik van deze technologie in de financiële- en zorgsector kan deze keuze ook gemaakt worden om immateriële activa, waarbij er geen beschikking is over een fysiek object voor representatie, te tokeniseren. Denk hierbij aan auteursrechten en octrooien. Daarnaast kan deze techniek toegepast worden voor fungible activa, dus activa die vervangbaar zijn door een soortgelijk voorwerp. Bekende voorbeelden hiervan zijn tarwe en goud. In dat geval is er dus sprake van het gebruik van fungible tokens (FT’s). Tot slot is tokenisering een zeer interessante toepassing voor het financieren van non fungible activa. Non fungible tokens (NFT’s) vertegenwoordigen (zoals de naam al aangeeft) de waarde van non fungible activa. Dit is activa met een waarde die niet kan worden opgesplitst in kleinere delen. Tokenisering is een toepassing die deze constructie wel mogelijk maakt. Het tokeniseren van onroerend goed is hier een goed voorbeeld van.

Hoe werkt tokenizen?

Om je een goed beeld te schetsen hoe het tokenizen werkt, richten we wederom onze blik naar het aanbod van Immotokens. De achterliggende gedachte van het concept is eenvoudig: je investeert in een deel van een appartement en verhuurt het. Na een aantal jaren wordt het appartement verkocht en ontvang je een deel van de meerwaarde. De kracht van het concept ligt in de eenvoud hiervan. Iedere geïnvesteerde euro is gewaarborgd door echt vastgoed. Een immotoken brengt evenveel op als een klassieke vastgoed investering. Het grote voordeel van deze vorm van tokenizen is dat je al kan investeren in vastgoed met een beperkt budget (vanaf €50!

Voordat je de investering doet, krijg je een uitgebreide documentatie over het pand zelf en de algemene- en juridische voorwaarden te lezen. Op deze manier worden nare verrassingen achteraf voorkomen. Je kunt je investering op een eenvoudige manier online volgen. Persoonlijke informatie wordt uiteraard via de mail naar je verstuurd. Het belangrijkste is misschien wel dat je maandelijks jouw huuropbrengsten ontvangt en deze liggen vaak fors hoger dan de huidige renteopbrengsten die de banken aanbieden! Op deze manier wordt het tokenizen wel erg interessant!

Heb je vragen over ons aanbod en/of interesse om vrijblijvend met ons af te stemmen wat voor jou de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer informatie?

Spreek met een van onze beleggingsadviseurs. We bezorgen je graag meer informatie of een rendementssimulatie. Vraag hieronder een kennismakingsgesprek aan.