Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Immotokens est uniquement disponible en néerlandais. Ces pages ont été traduites automatiquement à des fins pédagogiques.

x

Immotokens is only available in Dutch. These pages have been automatically translated for educational purposes.

x

Investeren in winkelpanden is één van de mogelijkheden wanneer je wilt investeren in commercieel vastgoed. Gezien het hier om een vrij unieke vorm van vastgoedinvestering gaat, komt dit ook met een aantal specifieke voordelen en punten om op te letten. Vandaar dat we bij deze stil staan bij alles wat je moet weten voor het maken van een goede vastgoedinvestering in winkelpanden.

Waarom investeren in winkelpanden?

In de eerste plaats is het waardevol om de specifieke voordelen van investeren in winkelpanden erbij te pakken. Dit geeft je namelijk een duidelijk beeld van wat je in positieve zin mag verwachten. Het is wat de meeste vastgoedinvesteerders over de streep trekt wanneer ze een dergelijke vastgoedinvestering overwegen.

  • Gemiddeld hoog rendement: In veel opzichten is het verwachte rendement het belangrijkste punt van aandacht. Uiteindelijk wil je met een vastgoedinvestering namelijk wel een mooi rendement vergaren. Je zet kapitaal in om meer kapitaal te maken. Dat is in essentie de gedachte achter een vastgoedinvestering. Met een rendement van tussen de 6 en de 7% mag je over dit punt zeker niet klagen. Het is bovengemiddeld voor een vastgoedinvestering. We hebben het hier dan alleen over de huurinkomsten ten opzichte van de initiële kapitaalinvestering. Een verwachte waardevermeerdering van het winkelpand komt hier nog bovenop.
  • Betrouwbare huurders: Een ander voordeel van investeren in winkelpanden is dat je over het algemeen vrij betrouwbare huurders weet te vinden. Bedrijven die van plan zijn producten te verkopen, doen dit over het algemeen niet voor de korte termijn. Een huurder met een duidelijk, haalbaar bedrijfsplan mikt dan ook waarschijnlijk op een langdurige huurtermijn. Dit verkleint de kans aanzienlijk dat je met problemen te maken krijgt. Een positief punt, zeker ten opzichte andere vastgoedopties. Bij het verhuren van bijvoorbeeld studentenkamers kun je gemiddeld genomen een hoop extra problemen verwachten.
  • Centrale ligging: Bij investeren in winkelpanden doe je er over het algemeen goed aan om voor een centrale ligging te kiezen. Het fijne is dat dit in veel gevallen ook overeenkomt met het aanbod. Winkelpanden in het centrum van een dorp of stad gaan naar alle waarschijnlijkheid niet snel hun waarde verliezen. De centrale ligging is doelbewust, het geeft een zo groot mogelijke groep mensen de kans om er langs te gaan. Dit is iets wat huurders uiteraard aantrekt. Hoe groter de potentiële doelgroep, hoe waardevoller het pand ook gaat zijn. Ook met het oog op de toekomst.
  • Meer leegstand na crisis: Toen de coronacrisis net los was gebroken, is de leegstand in winkels licht toegenomen. Een vrij logische ontwikkeling, gezien winkels het vrij moeilijk hebben gehad. Maar voor vastgoedinvesteerders biedt dit uiteraard kansen. Het is nu mogelijk om uit een relatief groot aanbod te kiezen, wetende dat winkelpanden na de coronacrisis weer beter gaan presteren. Dit inzicht hebben veel vastgoedinvesteerders dan ook gehad, waardoor de leegstand al langzaam maar zeker begint te herstellen. De leegstand daalt, wat betekent dat de waarde van winkelpanden weer begint toe te nemen. Leegstand is immers niet voordelig voor de eigenaar van een winkelpand die het probeert te verhuren. Nu dit afneemt, is het te zien in de prijzen.

Waarop letten bij investering in winkelpanden?

Bij het investeren in winkelpanden is het desondanks belangrijk om het een en ander in het achterhoofd te hebben. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling om zomaar een winkelpand te kiezen om in te investeren. Dit vereist enige nuance. Belangrijke punten op dit gebied zijn bijvoorbeeld:

  • Toekomstsperspectief locatie: Het is niet per se een gegeven dat de huidige locatie van het winkelpand ook altijd in trek blijft. Om hier meer informatie over in te winnen, doe je er goed aan naar de relevante ontwikkelingen te kijken. Neemt het aantal inwoners van het dorp of de stad bijvoorbeeld steeds verder toe? Komen er naar ratio meer of minder jonge mensen in de omgeving wonen? Hoe staan overige winkelpanden in het centrum ervoor? Zijn er plannen om in de buurt een heel nieuw winkelcentrum te bouwen? Dergelijke zaken spelen allemaal een significante rol met betrekking tot de waarde van het winkelpand.

     

  • Vinden van een goede aanbieder: Mocht je het idee hebben dat investeren in winkelpanden voor jou interessant is, dat moet je nog op zoek naar een betrouwbare aanbieder. Een partij die bereid is om je aan een winkelpand te helpen. Er zijn een paar aanbieders die tot op heden hun betrouwbaarheid reeds hebben bewezen. Zimmo, Buddies Real Estate en Woon Winkel Fonds zijn hier voorbeelden van. Ze maken met mogelijk om middels het juiste kapitaal een gerichte investering te doen.
  • Risicoprofiel: Hou bij het investeren in winkelpanden rekening met het geldende risicoprofiel. Zoals eerder bijvoorbeeld al aangegeven, hebben winkelpanden een forse tik gehad tijdens de coronacrisis. Bovendien is er sowieso al sprake van de trend dat veel winkels digitaliseren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Investeren in winkelpanden is niet vrij van risico’s. Iets waar bij investeren in bijvoorbeeld supermarktvastgoed minder sprake van is. Er is dan minder kans op volledige digitalisering van het aanbod.
  • Controleren bestemmingsplan: Cruciaal bij het investeren in winkelpanden is een controle van het bestemmingsplan. Dit geeft namelijk aan wat er allemaal toegestaan is met het winkelpand. Heb je bijvoorbeeld bepaalde creatieve ideeën over wat je met het pand wilt gaan doen? Dan moet je het bestemmingsplan opvragen bij de gemeente om te bekijken wat er allemaal mogelijk is. Het verschaft in één klap duidelijkheid en voorkomt een mogelijke misser.

Investeren in winkelpanden met Immotokens

Maar we zijn nog niet klaar. Informatie over investeren in winkelpanden is pas compleet wanneer we de optie Immotokens ook hebben besproken. Deze vorm van innovatieve technologie zorgt er namelijk voor dat er digitale versies van winkelpanden op de blockchain zijn gemaakt. Hierdoor is er alleen nog interactie benodigd met de digitale versie van een winkelpand, aangezien deze het eigenaarschap van het fysieke pand garanderen. Je deelt al vanaf €50 mee in de huuropbrengsten en waardevermeerdering van een winkelpand. The sky is the limit. Ontdek nu wat Immotokens voor jou kunnen betekenen!

 

Wil je meer informatie?

Spreek met een van onze beleggingsadviseurs. We bezorgen je graag meer informatie of een rendementssimulatie. Vraag hieronder een kennismakingsgesprek aan.